takaisin otsikoihin

 

Valta vaatii vapauden (Kainuun Sanomat 17.11.2006)

 

Kainuun Sanomien pääkirjoitus 12.11. puoltaa voimakkaasti seurakuntavaalien vaalikelpoisuudelle samaa 16 vuoden ikärajaa kuin on vastaisuudessa kirkolliskokouksen päätöksen mukaan äänioikeudelle.

Mutta viimeistään vaalikelpoisuusikärajaa ehkä laskettaessa edes 16-vuotiaan tulisi saada äänestää myös jaloillaan eli tarkemmin sanoen saada itse päättää uskonnollisesta asemastaan. Muutoinhan 16--17-vuotiaan kirkkoon vain vastoin tahtoaan kuuluvan kannattaisi asettua ehdolle kirkkovaltuustoon ja vaatia äänekkäästi kirkollisveroksi tasan nolla prosenttia. Sellainen ehdokkuus ei olisi mielekäs kirkolle.

Toivon pääkirjoituksen laatijan silti pitävän nuorten halukkaiden kirkon jäsenten puolta: heille mahdollisuus kirkon päätöksentekoon ja muille oikeus kirkon jättämiseen.

Pelkän äänioikeusikärajan lasku taas loukkaa lisää niitä 16--17-vuotiaita, jotka kokevat kirkon jäsenyytensä loukkaavaksi. Hehän eivät voi lainkaan äänestää tilanteensa korjaamiseksi, koska heidän laillaan ajattelevat 18 vuotta täyttäneet ovat toki jo eronneet kirkosta.

Jouni Luukkainen
puheenjohtaja
Pääkaupunkiseudun ateistit ry